Sitni ćevap
Tradicionalno bosansko jelo spremno za sve vrste priloga i da popuni svaku sofru "na kašiku".
Sitni ćevap
Tradicionalno bosansko jelo spremno za sve vrste priloga i da popuni svaku sofru "na kašiku".
Sastojci:
Teleće meso bez kosti: 600g
Crveni luk: 2 glavice
Bijeli luk: 2 češnja
Ulje : 1 šolja
So : 2 kašikice
Biber u zrnu Vispak: 1 kašikica
Tajna mješavina Sitni ćevap Vispak: 1kom
Crvena mljevena paprika Vispak: 1 kašikica
Peršun list: 1 kašika
Paradajz pelat: ½ šolje
Meso izrezati na kockice, crveni i bijeli luk na sitno. Na tavi, na vrelom ulju propržiti luk crveni, luk bijeli, celer, posoliti i pobiberiti. Na laganoj vatri sve dinstati pa dodati meso na kockice, Tajna mješavinu za sitni ćevap, paradajz pelat. Po potrebi dodati malo vode i na laganoj vatri dovršiti jelo.
Rižu skuhati u slanoj vodi i poslužiti kao podlogu sitnom ćevapu. Dekorisati sa začinskim biljem.