Bamija sa mesom
Staro bosansko jelo koje se sprema sa prirodnom ili sušenom bamijom i predstavlja specijalitet starih bosanskih porodica.
Bamija sa mesom
Staro bosansko jelo koje se sprema sa prirodnom ili sušenom bamijom i predstavlja specijalitet starih bosanskih porodica.
Sastojci:
Pileće meso: 800g
Suha bamija : 40g
Crveni luk: 100g
Bijeli luk: 2 češnja
Mrkva : 100g
Celer korijen : 100g
Paradajz svježi: 100g
Crvena mljevena paprika Vispak: 1 kašikica
Peršun list: 1 kašika
Tajna začin Vispak: 2 kašike
Sol: 1 kašikica
Bijeli biber: 1 kašikica
Ulje : 1dl
Sitno nasjeckati crveni i bijeli luk pa prodinstati na ulju, dodati sitno sjeckanu mrkvu i celer pa zajedno dinstati, zatim dodati sjeckani paradajz. Na kraju dodati pileće meso isječeno na komade, posoliti, pobiberiti i dodati Tajna začin i mljevenu crvenu papriku, propržiti sve zajedno pa zaliti vodom.
Suhu bamiju potopiti u vrelu vodu, skinuti sa niza pa dodati u posudu u kojoj se kuha meso. Kuhati na laganoj vatri oko 2 sata.
Pred kraj kuhanja u jelo dodati sjeckani peršunov list i po želji drugo začinsko bilje.